Tarih geçmiş hakikati araştırma ameliyesidir.
Fen Edebiyat Fakültesi-Tarih Bölümü

Dr. Altunsoy: "selçukluların Gayrimüslimlerle Bir Arada Yaşama Pratiği Ötekileştirmeyi Engellemiştir."

29/03/2024 16:39:08 - 29/03/2024 16:39:08 - 150 Okunma

Tarih bölümü tarafından düzenlenen "Tarih Konferansları" serisinin on dokuzuncusunda öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Altunsoy, 28 Mart 2024 Perşembe günü saat 15:00'te Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda konuştu

Doktora tezini esas alarak yayınladığı kitabındaki konular kapsamında "Anadolu'nun Türkleşmesi Sürecinde Selçuklular ve Gayrimüslimler" başlıklı konferansında Altunsoy, Selçukluların Anadolu'daki gayrimüslim halklarla iç içe yaşadığını ifade ederek gerek evlilikler ve komşuluk gibi sosyal hayat bağlamında gerekse ticaret ve vergiler gibi iktisadi konularda bugüne örnek olabilecek "bir arada yaşama pratiği" geliştirdiklerini dile getirdi. Devletin gayrimüslimlere verdiği özgürlükler ve müslümanlarla bir tutma prensibinin tek istisnasının şer'i hukuktan kaynaklanan cizye ve haraç olduğunu, ancak bunun da oldukça cüz'i oranlarda alınarak toplumsal ayrışmanın önüne geçildiğini belirtti.

Tarih bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Raif İvecan'ın soruları ve katkıları sayesinde Selçuklu pratiğinin Osmanlı pratiğindeki izdüşümleri tartışıldı ve değerlendirildi. 

Konferansın sonunda katılımcıların soruları alındı. Özellikle Selçukluların gayrimüslim halklar arasında ve müslümanlarla gayrimüslimler arasında tesis ettiği huzur ortamının, farklı İslami eğilimler sergileyen "heteredoks İslam" anlayışına gösterilmediği, bunun da daha çok siyasi saiklerle ortaya çıkmış olabileceği ifade edildi.

konferans tarih bölümü haber

Facebook Twitter Google Plus
Tarih Konferansları XIX
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.